Hoe kies je de dokterstas die perfect bij jou past?

Hoe kies je de dokterstas die perfect bij jou past?

 

Mijn dokterstas: 100% my cup of tea!

Als huisarts is een dokterstas één van de onmisbare instrumenten om patiënten op locatie goed te kunnen diagnosticeren en eventueel behandelen. Een goede tas moet in de eerste plaats functioneel en degelijk zijn. Het medisch materiaal moet geordend en veilig kunnen meegenomen worden en moet te allen tijde goed zichtbaar zijn voor de behandelende arts. Een typische dokterstas gaat meestal wijd open, wat zorgt voor een goed overzicht van het instrumentarium.

vrouwelijke dokterstas

Naast het functionele hebben de meeste huisartsen ook terecht aandacht voor het uiterlijk. De keuze voor een bepaalde dokterstas zegt immers ook iets over uw eigen stijl, uw persoonlijkheid. De keuze voor een bepaald design of bijvoorbeeld een fellere kleur kan iets zeggen over hoe u als huisarts in het leven staat. Een stijlvolle visitetas kan ook steevast op complimentjes rekenen van patiënten, zo leert de praktijk. Het huisartsenberoep dat meer en meer vervrouwelijkt, gaat gepaard met meer aandacht voor het mooie, het stijlvolle, in de keuze van een dokterstrousse. Dokterstassen voor dames, je besteedt er als producent maar beter aandacht aan.

 

Jouw ideale dokterstas - enkele belangrijke keuzecriteria

Dokterstassen zijn er in verschillende modellen en formaten. Goedkope tassen, leren en 100% vegan dokterstassen, vrouwelijke dokterstassen, zwarte, rode,… Hieronder volgt een niet limitatieve opsomming van enkele belangrijke criteria:

 

Grootte van de dokterstas

Uit eigen ervaringen en gesprekken met huisartsen uit de praktijk, komt vaak hetzelfde advies naar voren: kies geen té grote tas, maar opteer voor een handige en compacte dokterstas die je gemakkelijk en comfortabel kan hanteren! Dit voorkomt rugklachten en stimuleert om orde te houden in uw artsentas. Aan grotere tassen, hangt vaak ook een groter prijskaartje. Het risico is dat u meer zal meezeulen, ook dingen die u nauwelijks nodig heeft en eerder in een noodtrousse passen. Zelfs een schouderriem zal de zware last niet verzachten.

De meeste huisartsen hebben om die reden naast hun dokterstrousse die ze mee binnen nemen bij de patiënt, nog een compacte noodtas voor medicatie en wondzorg. Een hechtingsset, verbandmateriaal, wat blisters van medicatie, wat reservemateriaal, het geeft een goed gevoel alles bij de hand te hebben en goed voorbereid te zijn. Deze tas blijft bij 95% van de huisbezoeken in de auto en wordt in specifieke gevallen mee binnen genomen bij de patiënt. 

 

Dokterstas met of zonder vakindeling

          vakindeling dokterstas           vakindeling dokterstas

 

Vele huisartsen hebben graag een goed overzicht en houden hun materiaal graag netjes geordend. Een vakindeling in een dokterstas kan dan een nuttig hulpmiddel zijn. Sommige medische tassen hebben standaard een geïntegreerde vakindeling, bij andere tassen kan je vaak een losse vakindeling aanbrengen. Bij deze losse vakindelingen kunnen de compartimenten meestal ook aangepast worden qua grootte, naar ieders persoonlijke voorkeuren. Het één is niet beter dan het ander, en in de praktijk dienen ze hetzelfde doel.

 

Met of zonder schouderriem

Sommige dokterstassen hebben een schouderriem. Dit kan handig zijn om het ganse gewicht niet de hele tijd in 1 hand te moeten dragen. Een schouderriem kan soms ook wel wat in de weg hangen. Het is vaak ook niet altijd even proper bij patiënten thuis en een schouderriem die op de grond komt te liggen als de tas op de grond staat, moet bij vertrek wel weer over de propere kledij van de huisarts gehangen worden. Door onder meer deze ongemakjes belanden schouderriemen van dokterstassen vaak in de schuif, maar de keuze blijft sowieso erg persoonlijk.

 

Duurzaamheid van een dokterstas

Leder vs kunststof dokterstas

Vele dokterstassen (en zéker de Italiaanse) zijn gemaakt van leder van een zeer hoge kwaliteit. Het grote voordeel van leder is de uitstraling en de slijtvastheid. Een goed verzorgde leren dokterstas krijgt een mooi patina door het gebruik en heeft u voor het leven.

Daarnaast bestaan er ook 100% vegan dokterstassen gemaakt van nylon, cordura, polymousse, etc… Hier zijn ook zéér degelijke tassen bij die soms ook wat goedkoper zijn en evident, niet afkomstig van dierlijke producten.

lederen dokterstas           vegan dokterstas

Afbeelding 1: lederen dokterstas                                  Afbeelding 2: vegan dokterstas uit appelleder

 

Er wordt ook volop geëxperimenteerd met vegan alternatieven zoals ananasleder en kurk. In sommige gevallen is het nog te vroeg om echt sluitende conclusies te trekken over de duurzaamheid en slijtvastheid ervan. Wel hebben we sinds kort een dokterstas met optioneel bijhorende laptoptas in appelleder. Appelleder is een beproefd product dat een erg mooi en kwalitatief resultaat oplevert. Hiervoor gingen we in dialoog en werkten we heel constructief samen met het Belgische toplederwarenbedrijf Ruitertassen.

 

Chemische vs. plantaardige looiing

Het leder dat commercieel gebruikt wordt voor tassen is ofwel chemisch, ofwel plantaardig gelooid. Vele lederen tassen (vooral deze afkomstig uit China, India, etc…) zijn chemisch gelooid. Een problematische techniek uit milieu-oogpunt omdat er gebruik wordt gemaakt van sterk vervuilende en toxische chemische stoffen zoals Chroom en het proces vaak in onveilige omstandigheden voor de werknemers gebeurt.

Plantaardige looiing daarentegen is de meest traditionele, maar tegelijk héél moderne methode. Het is een performante methode die het leder zijn unieke en natuurlijke karakteristieken bezorgt. Hieraan herken je kwaliteit.  

plantaardige looiing

Het plantaardig looien is een proces in symbiose met de natuur. Het uitgangspunt is het naar boven brengen van de unieke karakteristieken van het leder met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk:

  • De huiden gebruikt in onze leerlooierijen zijn de bijproducten van de voedingsindustrie. Er wordt nooit een dier gedood enkel voor zijn huid.
  • Eenvoudige recyclage mogelijk na de levensduur omdat enkel natuurlijke producten worden gebruikt tijdens de looiing.
  • Forse investeringen bij de leerlooierijen in recyclage van afval en zuivering van water zorgen voor werkprocédés met respect voor mens en milieu.
  • Geen toxische stoffen zoals nikkel, PCP, chromeVI of andere zware metalen en dus veilig voor mensen die lijden aan metaal gerelateerde allergieën.

Consumenten die begaan zijn met kwaliteit en duurzaam behoud van het milieu zullen bewust een dokterstas kopen van plantaardig gelooid leder.

Een dokterstas van plantaardig gelooid leder wordt mooier met het gebruik en krijgt een typisch patina.

 

Made in … ?

Nog een belangrijk aandachtspunt is waar uw dokterstas gemaakt is. Dokterstassen ‘made in Europe’ en dan voornamelijk Italië, Duitsland en Nederland zijn veel vaker van plantaardig gelooid leder, in vergelijking met tassen afkomstig van landen buiten de EU. Ook op de arbeidsomstandigheden is in Europese ateliers veel meer controle. Daarenboven zijn tassen made in Europe meestal veel slijtvaster omdat ze met meer zorg gemaakt zijn. Een goede visitetas komt niet voort uit massaproductie, maar uit het vakkundig handwerk van echte ambachtslieden. Ook het verpletterende belang van onze ecologische voetafdruk in ons consumptiepatroon maakt dat een tas die dichter bij huis gemaakt is absoluut de voorkeur zou moeten genieten.

dokterstassen made in Italy

Je hebt recht om te weten waar en hoe jouw dokterstas of verpleegtas werd gemaakt. Transparantie is king in dit tijdperk. Elke euro die je uitgeeft is een stem wordt weleens gezegd. Doe vooraf voldoende research zodat je jezelf 100% goed voelt bij de aankoop van een dokterstas.

 

Krijg je na deze blog over het vinden van jouw ideale dokterstas het gevoel dat je door het bos de bomen niet meer ziet, ga dan eens ten rade bij iemand die al langer in het vak staat. Maar volg in de eerste plaats jouw intuïtie, jouw eerste gedacht, jouw eigen voorkeur. We sluiten af met geruststellende woorden: je past je altijd aan aan de tas die je hebt en eens je een keuze gemaakt hebt, denk je meestal niet meer aan optie B of C.

Wij staan altijd klaar om van gedachten te wisselen, succes!