Hoe ons verhaal begon

Er was eens een HAIO, op zoek naar een dokterstas...

In juni 2011 studeerde mijn vriendin af aan de KU Leuven als Master in de huisartsgeneeskunde. Alles bij elkaar toch 9 jaar intensief studeren en stage lopen in ziekenhuizen en huisartspraktijken. Het studentenleven werd stilaan enkel nog iets uit een nostalgisch verleden, een carrière als huisarts stond voor de deur.

Afgestudeerde huisartsen

Iets waar ze erg naar had uitgekeken, de bekroning van het harde labeur, was uiteraard een mooie en functionele dokterstas. Een zoektocht in fysieke winkels, online medische shops en de gespecialiseerde medische vakhandel, leidden tot bedroevende resultaten. Vooral oubollige en stijve modellen kruisten haar pad. Ook haar collega huisartsen in spe waren wat ontnuchterd door het beperkte aanbod. Een stijlvolle vrouwelijke dokterstas bijvoorbeeld... Iemand? Onvindbaar! 

Stijlvolle en functionele dokterstassen, anyone?

Ze sprak me hierover en ik ging voor haar op zoek. Al snel stelde ik vast dat ze gelijk hadden: geen deftig aanbod aan dokterstassen te vinden. Vastberaden om mijn vriendin en haar vriendinnen te voorzien van een mooie dokterstas, nam ik het vliegtuig (jawel, toen nam ik tegen beter weten in nog het vliegtuig voor zoiets…) naar Italië, waar ik de grootste tassenbeurs van Europa bezocht en contact legde met enkele Italiaanse producenten. Ik weet nog dat ik op de vele visitekaartjes die ik ter plaatse kreeg, mijn persoonlijke indrukken noteerde: ‘vriendelijk’, ‘mooie tassen’, ‘stijlvol’, ‘integere mensen’, maar bij sommigen ook wat banaler en ongezouten ‘hoog in hun bol’, ‘slechte kwaliteit’,…

Thuis lijstte ik alles mooi op en selecteerde ik de in mijn ogen beste producenten met de mooiste, degelijkste en meest functionele dokterstassen. Veelal ging het om kleinschalige Italiaanse ateliers, waar vakmensen, ambachtslui met liefde en passie de mooiste dokterstassen maken. Vaak van generatie op generatie, stuk voor stuk oprechte en integere bedrijven.

Italiaanse dokterstassen

 

Elk begin is moeilijk

Omdat ik wat vrije tijd over had in die periode, kocht ik een cursus webdesign. Ik zou wel eens snel (4 weken beloofde de reclamebanner me!) een website in elkaar boksen. Na ongeveer 4 weken kon ik een webpagina maken met ergens een titel, een scheve, wazige foto en een fluo roze flikkerende button. Het zag er niet uit. Dit zou hem niet worden…

Ik woonde toen in Leuven en nam een webdesigner onder de arm. 3000 euro zou het me kosten, een basis webshop zonder veel franjes. Ik viel bijna van mijn stoel, maar deed het toch. Ik geloofde erin! www.medischetassen.be was geboren, met vooral de intentie in eerste instantie om pas afgestudeerde huisartsen te voorzien van een stijlvolle, functionele en duurzame dokterstas.

Toen de webshop online kwam gaf het in het begin echt wel een kick om bestellingen te krijgen van wildvreemde huisartsen overal ten lande. Ook zelfstandig verpleegkundigen en ander zorgpersoneel vonden stilaan hun weg. Intussen specialiseerden we ons ook in maatwerk en personalisatie van zorgtassen voor grote zelfstandig verpleegkundige organisaties. We ontwierpen en vervaardigden op vraag van een farmaceutisch bedrijf gespecialiseerde rugzakjes voor kindjes die lijden aan pulmonale hypertensie, we ontwierpen een medische trolley voor een arbeidsgeneeskundige dienst, etc…  

Na verloop van tijd nam ik ook Nederland erbij en lanceerden we www.medischetassen.nl. Enkele jaren geleden trokken we ook richting Duitsland met www.arzttaschen.eu. Sinds kort zijn we ook actief in Wallonië met www.malletteinfirmiere.be en in Frankrijk via www.malletteinfirmiere.fr. We zijn doorheen de jaren stilaan uitgegroeid tot een internationale speler van dokterstassen, verpleegtassen en andere accessoires zoals ampullenetuis, documentmappen, gespecialiseerde onderhoudsproducten, etc.

De passie blijft

Gedurende al die jaren is mijn relatie met mijn producenten en mijn klanten mijn belangrijkste drijfveer geweest. Het is onbeschrijfelijk te kunnen samenwerken met gepassioneerde vakmensen, die hun producten door en door kennen en die niet enkel oog hebben voor het zakelijke, maar vooral ook voor het mooie, de traditie met respect voor mens en natuur.

handgemaakte lederen dokterstas

Een klant blij maken met een mooie dokterstas of een stijlvolle en functionele verpleegtas, is tot op vandaag nog steeds mijn motivatie. Altijd met een persoonlijke service die ik zelf als klant ook graag zou hebben.

We zoeken continu naar de nieuwste modellen en hebben ons de afgelopen maanden ook echt verdiept in fietsoplossingen. Steeds meer huisartsen en zelfstandig verpleegkundigen doen hun huisbezoeken immers met de fiets. Een goede trend die onomkeerbaar is. 

Bij ons zal je geen Indiase of Chinese dokterstassen vinden. We zijn fel gekant tegen de wegwerpcultuur en gaan er prat op dat je van een goed onderhouden dokterstas van bij ons toch minstens een halve carrière kan genieten. Op dat gebied hebben we een slecht businessmodel, maar we hebben het graag zo!

Bij ons ben je geen ‘koper’, maar een gewaardeerde klant die we nooit in de steek laten.     

 

Frederik, founder MedischeTassen.be